Hulp bij zwanger worden
“Zwanger worden lukt niet, wat staat ons te wachten”
80 procent van alle vrouwen raakt binnen een jaar zwanger, maar wat als de zwangerschap uitblijft? Als je na 12 maanden nog niet zwanger bent en wel met regelmaat vrijt, ga dan naar de huisarts. Deze zal je doorsturen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. Ben je ouder dan 35 jaar ga dan na 6 maanden al naar de huisarts. Boven de 35 ben je minder vruchtbaar en is dus je kans op een zwangerschap kleiner.
Soms wordt er een oorzaak gevonden en kan er gericht een fertiliteitstraject ingezet worden. Soms wordt er geen oorzaak gevonden en wordt er gekeken of er toch met een beetje hulp een zwangerschap bevordert kan worden.
Er zijn verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk, hieronder staan er een aantal vermeld
IUI
(intra-uteriene inseminatie)
Hier wordt ‘opgewekt’ zaad vlak voor de ovulatie in de baarmoeder gebracht
IVF
(In Vitro Fertilisatie)
Bij IVF vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats en wordt later in de baarmoeder gebracht.
ICSI
(Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie)
ICSi is een vorm van IVF waarbij voor elke eicel een zaadcel wordt gebruikt. Het is een methode wat gebruikt wordt bij (sterk) verminderde vruchtbaarheid van de man.
KID
(kunstmatige inseminatie met donorsperma)
Bij mannelijke onvruchtbaarheid, lesbische stellen of als een vrouw er voor kiest om alleen een kindje te krijgen dan kan er middels donorzaad een inseminatie plaatsvinden.
Een ziekenhuis of fertiliteitskliniek zal kijken welke behandeling het meeste toepasbaar is voor jullie situatie. Wil je meer weten over vruchtbaarheidsbehandelingen ga dan naar www.freya.nl of vraag het na bij je gynaecoloog.

Mentale welbevinden
Als zwanger worden niet lukt, kan dit een grote impact hebben op je leven, alle wensen en dromen die je samen had voordat je startte met de kinderwens blijven uit. Soms heb je het gevoel alsof iedereen doorgaat en dat jij stil komt te staan. Plannen van het kopen van een huis, vakantie, verwisseling van baan hangen samen met de kinderwens. Daarnaast krijgen vrienden en vriendinnen kinderen en blijf jij met lege handen staan.
Het mentale aspect van vruchtbaarheidsbehandelingen mag niet onderschat worden. Vaak wordt er gewerkt met hormooninjecties welke impact kunnen hebben, begrip en steun van de omgeving kan moeilijk zijn en zijn de verschillen met partners soms groot. Hoe staan we hier in en hoe gaan we hier mee om?
Loop niet lang rond met nare gevoelens maar praat er over met naasten en indien nodig zoek professionele hulp. Het is belangrijk tijdig handvatten te krijgen hoe om te gaan met een onvervulde kinderwens, ook al in het begin van een traject.
Als Psychosociaal therapeut en ervaringsdeskundige help ik je om met hoop, verlies en teleurstellingen om te gaan. We geven je onzekerheden een plekje en kijken samen hoe je omgaat met angst en de confrontaties waarmee je keer op keer te maken krijgt.
Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek en laten we samen stap voor stap bekijken wat je nodig hebt om verder te komen.