Miskraam na IVF

“Wat als het nu nooit gaat lukken”

Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is en je hiervoor een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebt zoals IUI, IVF of ICSI dan is iedere stapje in het traject er één. In een traject wordt je geconfronteerd met het feit dat hier heel veel stapjes vooraf goed moeten gaan voordat een kindje gezond en wel op de wereld mag komen.

Helaas verlopen niet alle zwangerschappen goed. Problemen zoals een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een mola-zwangerschap kunnen zich voordoen ook na een vruchtbaarheidsbehandeling.

Vroege miskramen komen helaas best vaak voor. Bij vrouwen onder de 35 jaar eindigt een zwangerschap 1 op de 10 keer in een miskraam. Hoe ouder je wordt hoe groter het risico op een miskraam. Ben je tussen de 35 en 40 jaar dan is de kans op een vroege miskraam 1 op de 5 a 6.

Als je een miskraam krijgt kan dit emotioneel zwaar zijn, zeker als een zwangerschap al niet vanzelfsprekend is en je hiervoor een vruchtbaarheidsbehandeling voor nodig hebt. Je kan een gevoel van leegte en schuld ervaren en vaak brengt het ongeloof, boosheid en verdriet met zich mee.

Het zijn gevoelens die allemaal “normaal” zijn bij het krijgen van een miskraam, maar niet altijd erkent worden.

Hierdoor kan je je alleen en niet begrepen voelen. Zeker als een zwangerschap niet van zelfsprekend is, is het moeilijk om te vertrouwen en te hopen op een volgende “goede” zwangerschap.

Praat hieronder met mensen in je omgeving of zoek professionele hulp. Blijf niet rondlopen met nare gevoelens, want je hoeft dit niet alleen te doen.

Als psychosociaal therapeut, begeleidster in verlies en rouw en ervaringsdeskundige help ik je om de angsten aan te kijken en uit je hoofd te gaan. Samen gaan we kijken hoe je kan leren vertrouwen op je gevoel en hoop te houden in hetgeen voor je staat.

Wil je dit ook? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek en laten we samen stap voor stap bekijken wat je nodig hebt om verder te komen.

Meld je aan voor een gratis kennismaking!