Zwanger na een miskraam

“Een positieve test, daar gaan we weer”

Helaas draag je het verlies van een miskraam met je mee. Deze ervaring zit in je persoonlijke rugzak en om deze reden zal een volgende zwangerschap nooit meer onbezorgd en zonder angst kunnen verlopen. Het verlies heeft een litteken gegeven in je hart en om die reden ben je nu vanaf het begin van een positieve test alert. Wat voel ik, wat voel ik niet. De wat als scenario’s vliegen door je hoofd en de meest negatieve gedachten komen naar boven.

Herkenbaar? Dit is normaal, na een verlies ervaring is het moeilijk om vertrouwen te hebben in een volgende zwangerschap. We laten ons gevoel vaak los en gaan beredeneren met ons hoofd. We willen in controle blijven en denken dit te doen door ons vast te houden aan iets waar we niet van weten welke kant het op gaat. Dit gebeurd een ieder maar is jammer, want ons gevoel zegt vaak zoveel meer.

Ergens weet ons gevoel het antwoord, we mogen gaan “leren” vertrouwen op ons gevoel en op ons lichaam. Angsten zullen in het proces naar boven komen, maar zijn deze angsten ook waar? Weet je zeker dat deze waarheid zullen worden? Nee, dat weet je niet. We laten ons leven en onze zwangerschap beïnvloeden door deze angsten. De weg van de angst is de makkelijkste weg, maar niet de meest prettige. De weg van de hoop en het vertrouwen is veel plezieriger maar vergt meer lef. Welke weg kies jij?

Als psychosociaal therapeut, begeleidster in verlies en rouw en ervaringsdeskundige help ik je om de angsten aan te kijken en uit je hoofd te gaan. Samen gaan we kijken hoe je kan leren vertrouwen op  je gevoel en hoop te houden in hetgeen voor je staat.

Wil je dit ook? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek en laten we samen stap voor stap bekijken wat je nodig hebt om verder te komen.

Meld je aan voor een gratis kennismaking!