Zwanger worden lukt niet

“Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is, kan dit je hele leven beïnvloeden”

Als je graag zwanger wilt worden maar dit niet lukt, kan dit veel invloed hebben op je mentale welbevinden. Je kan het gevoel hebben dat alles en iedereen door gaat met zijn of haar leven en dat van jou / jullie stil komt te staan. Als je zwanger wilt worden zit je vaak in een leeftijdscategorie waar iedereen om je heen bezig is met de volgende stappen in het leven. Nieuwe baan, huis kopen en een gezin stichten. Vaak hangt dit allemaal aan elkaar vast. Als je de wens hebt om een gezin te stichten hangt dit vaak ook af of je wel of niet groter gaat wonen en waar je gaat wonen. Je wilt misschien wel een volgende stap maken op werkgebied, maar is dit nu wel het juiste moment? Alles lijkt af te hangen van die ene wens. Vervolg stappen of stappen die eerst zo vanzelfsprekend leken worden op de lange baan geschoven of gaan we over twijfelen.

Dit lijken praktische zaken waar we mee te maken krijgen, maar deze praktische zaken tellen onbewust zwaar mee. Doordat er geen perspectief is en je geen doorkijk kunt maken kan dit op langer termijn emotioneel zwaar worden. Doordat iedereen wel doorgaat, kan je je niet gezien voelen omdat weinig mensen hetzelfde doormaken en als dit wel het geval is wordt er niet tot weinig over gesproken.

Praten over het feit dat zwanger worden niet lukt, kan helpen. Het kan helpen alles overzichtelijk te maken. Emoties te erkennen en te herkennen en dus de situatie verlichten.

Een zwangerschap is een proces en als dit niet vanzelfsprekend is, zal je inzien dat alles stapje voor stapje gaat. Ieder stapje in het proces is er een. Zeker als je met een vruchtbaarheidsbehandeling van doen hebt, zie je letterlijk welke stapjes er genomen dienen te worden voordat we er vanuit mogen gaan dat er echt een kindje gaat komen. Alleen al een doorkijk maken in hetgeen er wel mogelijk is, geeft rust en ruimte.

Kinderen mogen krijgen is een levensgebeurtenis, waar je vaak al veel eerder in je leven vanuit gaat dat dit ooit gaat komen, als je voor het moment staat dat je dit graag wenst en een zwangerschap uitblijft doet dit pijn en brengt dit onzekerheid, wanhoop en verdriet met zich mee.

Zoek hulp en steun in je omgeving, want alles wat je voelt en denkt is normaal. Je hoeft dit niet alleen te doen, al lijkt dit soms wel zo. Mocht je de steun niet kunnen vinden in je omgeving ga dan opzoek naar hulp.

Als Psychosociaal therapeut en ervaringsdeskundige help ik je om met hoop, verlies en teleurstellingen om te gaan. We geven je onzekerheden een plekje en kijken samen hoe je omgaat met angst en de confrontaties waarmee je keer op keer te maken krijgt.

Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek en laten we samen stap voor stap bekijken wat je nodig hebt om verder te komen.

Meld je aan voor een gratis kennismaking!