Je hebt allemaal van die dagen dat alles even tegen zit, niks uit je handen komt en het glas even half vol is. Voor de meeste mensen is een nachtje goed slapen en iets leuks in het vooruitzicht genoeg om weer positief vooruit te kijken. Maar wat nu als dit niet voldoende is en dat de dagen dat je er doorheen zit steeds vaker terug komen. Dan je niet meer kunt omdenken en je angsten werkelijkheid lijken te worden. Wat doe je dan?

Van de week zag ik een client: “ ik loop echt met mijn ziel onder mijn armen rond en weet even niet meer waar ik het zoeken moet” Als de opstapelingen teveel worden, heb je niet zomaar een dag dat even tegen zit, maar beleef je dit alsof je in een neerwaartse spiraal naar beneden gaat. Overal wordt je geconfronteerd met hetgeen je bezig houdt en gezien we thuis zitten heb je ook geen tot weinig afleiding en vooruitzichten om het leven op dit moment leuk te maken.

Belangrijk is dat je checkt of gedachten echt waar zijn of niet, is het echt allemaal zo erg als je denkt? Is er echt helemaal geen vooruitzicht meer? Zit echt alles tegen, of zijn er toch nog een aantal zaken waar je wel blij van wordt en waar je wel invloed op kan hebben? Waar je wel dankbaar voor bent en waar je wel van kan genieten.

Angst en negatieve gedachten, maken alles vaak groot, groter dan wat de situatie vaak in werkelijkheid is. Doordat we op deze gedachten ingaan, krijgen ze een groter podium en wordt het alleen maar erger. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ook negatieve gedachten.

Maar hoe ga ik hier mee om; schrijf al je negatieve gedachten en scenario’s maar eens op, lees dit hardop voor jezelf voor en vraag je dan af of hetgeen je leest realistisch is en echt waar is. Een groot deel zal niet realistisch zijn. Wellicht zitten er ook zaken bij die werkelijkheid kunnen worden, maar dat is koffiedik kijken, want of dat echt gaat gebeuren weet je niet en heb je nu ook geen invloed op. Je kan er dus niks mee. Blijf in het hier en nu en kijk naar de werkelijkheid op dat moment.

Kijk dan ook eens naar de dingen waar je blij en dankbaar voor bent en waar je toch nog in deze tijd van kan genieten, hoe klein deze ook zijn. Je houdt jezelf als het waren een spiegel voor. Wat zie en voel je als je in deze spiegel kijkt? Ik weet zeker dat je alles in een ander daglicht gaat bekijken.

Mocht je er niet uitkomen, plan dan een gratis en vrijblijvend gesprek in, ik help je graag.