Vanaf vandaag staat ons verhaal in de Flair.

Mooi, bijzonder maar ook spannend en kwetsbaar.

Laat het duidelijk zijn dat eenieder anders omgaat met een dergelijke situatie. Flair schets drie prachtige verhalen in haar magazine. Ieder mens is uniek en bij eenieder brengt dit weer andere gevoelens en gedachten naar boven. Ook ziet iedereen een miskraam weer anders, dit is vaak afhankelijk van de persoon, de situatie en de zwangerschapsduur. Desalniettemin mag alles er zijn. Het gaat om een verlies, ik spreek niet graag over groot of klein, het gaat erom wat het met jou / jullie doet als je dit meemaakt.

Precies om deze reden vind ik het spannend en kwetsbaar om te delen in zo’n groot magazine. Dit is ons verhaal, wij zien en voelen het op onze manier en hebben het betekenis gegeven in ons gezin zoals het goed voelt voor ons. Het interview was gericht op het doorstaan van een miskraam, hierdoor is het hele fertiliteitstraject in het verhaal weggelaten. Voor ons hing dit allemaal samen, moeilijk zwanger worden en als het dan lukte ging het fout!

Wat ik fijn vind is dat ze in de Flair het positieve willen benadrukken, wij hebben het geluk dat we drie prachtige kindjes mogen opvoeden, maar de andere kindjes mogen ook hun plekje innemen.

Als je graag zwanger wilt worden is hoop en vertrouwen het enige waar je je aan vast kan houden en tegelijkertijd is dit ook het moeilijkste omdat je hoofd zich vastklampt aan de angst. Angst die immers na het krijgen van een miskraam werkelijkheid is geworden. De weg van de angst is de weg die we automatische pakken, voor de weg van de hoop is veel meer kracht nodig, maar tegelijkertijd ook veel fijner. Verwerking van een verlies is nodig om kracht bij te zetten en de weg van de hoop te kunnen blijven volgen. De hoop en de angst mogen samen de weg bewandelen en het verlies mag op die weg betekenis krijgen. Angst zal nooit helemaal verdwijnen, dit hoeft ook niet, het is en blijft een spannend traject en dus mag de hoop de angst omarmen.

Ik ben trots dat ik ons verhaal mag delen in de hoop dat andere mensen hun verhaal ook gaan delen met anderen, want ondanks alles blijft het voor sommige mensen moeilijk om erover te praten, om het verlies erkenning te geven en het er te laten zijn. Juist omdat het voor iedereen anders is wordt er vaak rationeel naar gekeken. Het was nog klein, het was nog niks. Gelukkig gaat het nu fout en niet later in een zwangerschap. Ah jho bekijk het positief, je kan tenminste zwanger worden.

Om een verlies mag je rouwen, lang of kort, ook hier gaat het niet om een termijn maar om hetgeen jij/ jullie nodig hebben. Verlies mag betekenis krijgen, erkenning, het is niet niks en het doet pijn. Je hoeft er niet in te blijven hangen en je mag hoop hebben op een volgende zwangerschap, maar vergeet niet je draagt een verlies het altijd met je mee.

De Flair is vanaf 18 augustus te koop in alle winkels of te bestellen op www.flaironline.nl

Mocht je vragen hebben omtrent het artikel, of een reactie willen geven, laat me dat dan gerust weten.