Verdriet in tijden van Corona, hoe ga je daar mee om? Is daar nu nog ruimte voor? Mag en kan jij je verdriet laten gaan? Verdriet om een kinderwens, een miskraam of verlies. Verdriet om de situatie zoals hij nu is ontstaan, verdriet om naasten of ander verdriet wat er op dit moment is.

Voor verdriet willen we in het algemeen weglopen, we willen het wegstoppen en er niet aan toegeven. Want verdriet doet pijn en dat willen we niet. Toch is verdriet een emotie wat nodig is, wat er is om te laten zien dat de pijn verwerkt mag worden, wat laat zien dat het nodig is om de pijn even te ontladen zodat er weer ruimte ontstaat voor andere gevoelens.

Als we verdriet toelaten dan doen we dat vaak alleen, in ons bed, alleen op de slaapkamer of onder de douch. Alleen zijn met ons verdriet, “dan mag het”. We stoppen het verdriet weg, totdat we een mogelijkheid hebben om het te ontladen. Soms stoppen we het zo erg weg dat de ontlading niet meer komt. In ons lichaam komt er dan een opstapeling van verdriet, want als je verdriet wegstopt komt het onherroepelijk op een andere manier weer terug. Vaak grootser dan het in eerste instantie was.

Laat verdriet gaan op het moment dat het komt. Geef toe aan het verdriet als het er is en als dit ongemakkelijk is, zorg er dan voor dat het ruimte krijgt op een moment dat je je veilig voelt. In deze tijden zitten we boven op elkaar en hebben we nog meer de neiging om het verdriet weg te stoppen. Rationaliseren we verdriet omdat er heel veel erge dingen in de wereld gebeuren. Maar ook jou verdriet mag er zijn en heeft ruimte nodig. Toegeven aan verdriet doordringt de pijn, het gemis en het verlangen. Geef het ruimte om te kunnen zien en voelen zodat je verder kan.

Verdriet mag er zijn, ook in samenzijn met je naasten. Als je verdriet laat gaan op het moment dat het er is, of wanneer het komt, kan de ander je troosten, een schouder of een luisterend oor bieden.

Verdriet is niet leuk en kan je in zijn greep houden. Kijk liefdevol naar je verdriet en jezelf zodat er ruimte komt en het er mag zijn.