Op het moment staat de wereld op zijn kop, alle mogelijke maatregelen worden genomen om het Coronavirus zo veel mogelijk te reguleren. Dit houdt in dat veel dingen stil komen te liggen en/ of anders gaan dan dat we hadden gepland.

Maar wat nu als je middenin een fertiliteitsbehandeling zit, hoe gaat dit dan verder, mag je deze nog wel afmaken?

Van veel cliënten krijg ik berichten dat behandelingen geen doorgang kunnen vinden en geplande trajecten worden verschoven of stop gezet. De NVOG (Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie) geeft aan dat de inschatting is dat vrijwel alle ziekenhuizen snel zullen afschalen naar alleen de hoogst noodzakelijke zorg. Dit brengt allerlei gevoelens en gedachten met zich mee. Rationeel snappen we allemaal dat de veiligheid van ons zelf en van anderen voorop staat en dat ziekenhuizen en klinieken daar zorg mogen verlenen waar dit het hardst nodig is. Echter emotioneel kan dit persoonlijk heel anders voelen en verdere gevolgen hebben.

Allerlei wat als scenario’s kunnen door je hoofd flitsen, tijd speelt bij veel mensen een rol en ook de hoop wordt met angst vermengd zodat men in een negatieve spiraal terecht kan komen.

Onzekerheid over hoe lang dit allemaal gaat duren, maakt het dat we niet vooruit kunnen denken. Gedachten zijn krachten! Ze zijn er, maar je kunt er niks mee. Toch beïnvloeden ze hoe je je voelt en hoe je in een situatie staat. Het is makkelijk gezegd, maar toch kun je er alleen maar het beste van maken. De weg van de angst is de makkelijkste weg, de weg van de hoop en de vooruitgang vraagt veel meer uitdagingen. Toch daag ik je uit om de laatste weg te pakken. Om deze stop als pauze te zien en niet als stilstand. Om gebruik van deze pauze te maken zodat je lichaam weer wat meer rust mag krijgen, rust om weer even tot jezelf te komen en te gaan voelen wat nodig is.

Pak deze pauze ook om meer naar elkaar toe te trekken, om weer meer in verbinding te staan met elkaar. Om de liefde weer te voelen zonder de “moetjes” en te genieten. Berust je in deze verplichte pauze en zorg goed voor elkaar!