In de tijd dat wij dolgraag zwanger wilde worden, hadden wij een leeftijd waarin wij niet alleen stonden met deze wens. Binnen enkele jaren was onze vrienden en kenniskring verdubbeld en misschien wel verdrievoudigd op den duur. Aankondigingen van een zwangerschap kwamen als zoete broodjes over de toonbank.

Een aankondiging kwam in het begin onverwachts, later zag ik ze al van verre aankomen. Soms was ik sterk en kon ik mijn rug recht houden op andere momenten kon ik niet meer stoppen met huilen, met alle ongemakken van dien. Nu ik terug kijk was het afhankelijk van waar we zaten in het traject op dat moment en hoe sterk ik geloofde in onze eigen droom.

Op een gegeven moment hebben wij netjes aan mensen aangeven dat het beter was eerst even te bellen of ons te informeren via de app alvorens dit groots gebracht werd. Voor sommige een vanzelfsprekendheid, voor anderen iets aparts. Ons hielp dit de eerste reactie even te laten bezinken om vervolgens blij te kunnen zijn voor de toekomstige ouders in kwestie.

Hoe ga je hiermee om? De aankondiging komt en het is beter om dit maar direct te weten zodra dit aan eenieder bekend wordt gemaakt. Bedenk voor jezelf wat er voor jullie belangrijk is. Hoe zou je een dergelijke aankondiging willen ontvangen? Wat is helpend voor jullie? Voor iedereen kan dit anders zijn. Wees hier open in en laat tranen vloeien als dat nodig is. Een aankondiging komt altijd hard aan, zeker als deze persoon heel dicht bij je staat zoals een broer, een zus of goede vriendin.

Je verdriet, je angst, jaloezie en de pijn het komt bij een aankondiging samen. Het is niet dat je het de ander niet gunt, maar het is confronterend dat de ander hetgeen gaat krijgen waar jij al zo lang naar verlangd. Bespreek dit, gooi het open dat creƫert ruimte en begrip!