Kerst een tijd van liefde, samen zijn en gezelligheid. Voor veel mensen is dit gelukkig het geval, maar voor veel mensen zijn er ook dubbele gevoelens. Juist rond deze tijd wordt hetgeen gemist wat er niet is, of is geweest, maar niet zo mocht zijn.

Het gevoel van lege handen, de eenzaamheid, weer een jaar voorbij speelt bij veel mensen ook op.
Zeker als je een sterke kinderwens hebt, is dit vaak een tijd van overdenkingen en confrontaties.

Als ik terug denk aan de afgelopen jaren is er veel gebeurd rond kerst. Vaak hebben wij met lege handen gestaan. Twee keer moest ik net voor kerst een curettage ondergaan vanwege een miskraam. 1 keer mocht ik mooi nieuws brengen, iets waar ik van had gedroomd, juist met kerst. Echter hebben wij van dit mooie jongetje in februari van het jaar daarna alweer afscheid moeten nemen. Ik heb ook een jaar bolle buiken parade gehad, iets waar ik mezelf doorheen gesleept hebt en babypraat ontweek.

Ik keek uit naar de kerst, naar het samenzijn, naar de liefde, maar ik vond het ook vaak lastig.

Gelukkig kan ik nu naar kerst kijken, met dankbaarheid. Dankbaar voor hetgeen ik heb, dankbaar voor de vele mooie mensen in mijn leven en dankbaar dat ik mijn verdriet en gemis heb om kunnen zetten in kracht. Kracht om anderen te helpen met dezelfde gevoelens en gedachten die ik heb gehad.

In onze kerstboom hangen engeltjes voor elke kindje dat er niet mocht zijn. Iets wat ik koester, ze mogen er zijn, nog steeds, ook met kerst.

Heb je het moeilijk met kerst, zoek dan je dierbare op en geef je verdriet de ruimte. Denk aan alle mooie dingen die zijn gebeurd het afgelopen jaar. Kerst is er juist om er voor elkaar te zijn, ook al is dit soms verdrietig.