Ze zit voor me en staart voor zich uit. Ik vind het zo erg, stamelt ze.

“Mijn zus heeft al 3 kindjes en is nu in verwachting van de vierde. We kregen de aankondiging van het weekend. Ik kan er niks aan doen, maar ik kon alleen maar huilen. Ik vind het zo erg dat ik niet blij kon zijn voor haar op het moment van de aankondiging. Ik denk alleen maar, je hebt er al 3, het is niet eerlijk, geef mij dat ene kindje”

Geschrokken van zichzelf doet ze haar hand voor haar mond en begint te huilen.

“ Dit is toch erg, dit mag ik toch niet denken. Ik gun het hun van harte. Maar het is te veel. We waren samen begonnen om een kindje te krijgen. Straks heeft zij er vier en wij blijven met lege handen achter”

Eenieder kan hier wat van vinden en wellicht voor sommige is dit moeilijk te begrijpen. Echter begrijp ik haar volledig. Ik had dit ook. Iedere aankondiging voelde als een messteek in mijn rug. Bij de meeste kon ik op mijn lip bijten, bij anderen had ik mezelf niet in de hand en kon ik niet meer stoppen met huilen. Het is niet dat je de ander het kindje niet gunt, maar je wilt het zelf ook zo graag! Als dit al heel lang duurt en bij sommige komt nummer twee, drie of vier al om de hoek kijken, dan voelt dit als niet eerlijk en is dit moeilijk te verkroppen. Je baalt van je gedachten, je vind het stom, raar en niet aardig, maar het is je gevoel.

Dit gaat niet over het de ander niet gunnen, dit gaat over je eigen gevoel. Je gevoel van het verlangen wat al zo lang gaande is.

Het zijn moeilijke momenten die veel ter sprake komen bij mij in de praktijk.

Doorbreek de pijn, de pijn van jullie zelf, maar ook de pijn van degene die in verwachting zijn. Ook zij voelen de pijn en het verdriet en vinden dit vaak lastig. Hoe moeilijk ook bespreek het samen, laat weten dat je blij voor hun wilt zijn, maar dat dit moeilijk is op dit moment. Dat je op momenten als dat nodig is afstand neemt om jezelf te beschermen, maar dat je er ook graag bij betrokken blijft als dat hetgeen is wat je wenst. Wees open en kwetsbaar, je zal zien dat dit ruimte geeft.