Zelf vond ik dit altijd een zeer irritante uitspraak, hoezo keuze? Er leek altijd wel een nadeel aan een keuze te zitten. Of ik moest iemand teleurstellen, wat ik echt heel moeilijk vindt, of het betekende dat ik sommige “leuke” activiteiten moest laten gaan, of het koste me veel geld en zo kan ik nog wel even door gaan. Uiteindelijk maakte ik een keuze waarbij ik meestal mezelf wegcijferde en op de laatste plaats zette. Grenzen stellen is niet wat ik makkelijk kan, dus evenmin voor mezelf opkomen. Ik waaide met alle winden mee totdat er eigenlijk niks meer van de echte Carin overeind stond. Zonder het zelf te beseffen liet ik al mijn normen en waarden voor wat het was, had ik zelf nog wel een mening maar liet die vaak achterwege en als er een keuze gemaakt moest worden ging ik mee met de meute.

Dit is de makkelijke weg, dacht ik. Maar ik vergat dat ik altijd een keuze heb. Hoe moeilijk ook. Je kan ervoor kiezen om jezelf even op nummer 1 te zetten, om even niet af te spreken maar rust te pakken voor jezelf. Om maar niet die vriendin te zijn die het cadeautje maar weer regelt of dat feestje organiseert. Ja dacht ik, ik ben er even klaar mee, ik mag voor mezelf op komen………………Toen kwam de Ja maar. Ja maar als ik het niet regel gebeurd er niks, Ja maar als ik niet naar die afspraak ga vinden ze er van alles van, Ja maar als ik dat feestje niet organiseer mis ik een leuke avond.

Ja aan iedere keuze zit vaak een gebeurtenis wat je mag accepteren. Maar er zijn meerdere wegen naar Rome heb ik geleerd. Als je even rust pakt en alles van een afstandje bekijkt, zie je dat als je even niet het voortouw neemt sommige zaken vanzelf geregeld worden. Je vriendin begrijpt het echt wel als je een keertje niet wilt afspreken of je afspraak een weekje wilt verzetten. En dat feestje organiseer je gewoon als je er wel zin in hebt of je doet het samen met iemand zodat je niet alles zelf hoeft te doen.

Een keuze heb je altijd, nu zijn dit wat makkelijke voorbeelden, maar je hebt ook een keuze bij de moeilijke gebeurtenissen in je leven. Deze keuzes maak je niet zomaar, maar blijf er ook niet in hangen. Jij bent de enige die iets kan veranderen, namelijk door een keuze te maken!