Laatst was ik op een feestje en zag ik iemand die ik al lang niet meer had gezien. Hij was verbaasd over de veranderingen in mijn leven op persoonlijk en zakelijk vlak.

Iets wat ik de laatste tijd vaker te horen krijg. Zelf heb ik de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling meegemaakt. Door de verschillende opleidingen die ik heb gevolgd heb ik verschillende processen doorlopen die te maken hebben met mijn eigen verleden en hoe ik in mijn leven sta als persoon. Iets wat voor mij automatisch en geleidelijk ging maar wat voor anderen als enorme verandering ervaren kan worden. Ik zat in een proces, maar de mensen om mij heen gingen en gaan niet automatisch in dit proces mee.

De persoon die ik tegen kwam had ik al zo lang niet gezien dat hij zeer verbaasd was over de verandering als mens. Iets wat mij dan toch weer verbaasd 😉 In de tijd dat ik hem vaker sprak zaten wij nog midden in ons proces om een kindje te krijgen en had ik net ons zoontje Beau verloren.

“Je was zo gesloten” gaf hij aan “en nu ben je zo open” Dit raakte mij. Zelf vond ik in die tijd dat wij juist heel erg open waren over onze wens en ons traject. Ik schreeuwde het niet over de daken, maar als men er naar vroeg gaf ik eerlijk en open antwoord. Ja ik ontweek sommige activiteiten zoals kinderverjaardagen en plande de kraambezoekjes in op de momenten dat ik het aan kon, maar ik ontweek geen vragen of gesprekken.

Voor deze persoon ben ik klaarblijkelijk niet bereikbaar geweest. Ik vroeg door om te weten wat het maakte dat hij dit zo ervaren had. Uiteindelijk zei hij “ons was verteld er maar niet te veel naar te vragen” Bingo daar zat het hem dus in. Het was niet dat wij er niet open over waren, maar men vond het moeilijk om erover te beginnen of om er naar te vragen. Een ander had voor ons besloten er niet over te hebben. In die tijd wilde ik niks liever dan het er over te hebben. Mensen bedoelen het vaak goed, ze willen je geen pijn doen, maar beseffen niet dat door hun beslissing om dit onderwerp klein te houden het juist heel veel pijn kan doen!

Heb jij iemand in de omgeving die ongewenst kinderloos is, in een fertiliteitstraject zit of een miskraam heeft gehad en vind je het lastig om er naar te vragen, zeg dan dat je het lastig vind om er naar te vragen, maar dat je er wel graag wil zijn. Dit maakt al een enorm verschil!