Als je een kinderwens hebt en deze niet vervuld wordt sta je op een kruispunt in je leven waarop sommige heel lang stilstaan. In mijn praktijk krijg ik mensen die bezig zijn met hun kinderwens, wel of niet via een fertiliteitstraject en mensen die dit vaak allemaal al achter de rug hebben en helaas ongewenst kinderloos blijven. Het zijn twee uiterste op het kruispunt met dezelfde wens en dezelfde verlangens. Waar de ene hoop heeft om de weg van het krijgen van een in kindje in te mogen slaan, weet de ander dat dit niet meer gaat gebeuren.

Afgelopen week stond ik zelf weer even heel duidelijk op dit kruispunt. In die week zijn er 3 baby’tjes geboren van cliënten, had ik 2 zwangerschapsaankondigingen van cliënten en mocht ik twee trajecten afsluiten van mensen die hun kinderwens langzaamaan ingebed hebben in hun leven. Bij allen zie ik kracht en blijdschap. Ook bij de mensen die nooit een kindje van hun zelf in hun armen kunnen nemen. Zij hebben handvatten en kracht om weer verder te gaan, maar uiteraard blijft het gemis.
Bij de zwangerschapsaankondigingen staat men nog steeds op het kruispunt maar weet men niet of het stoplicht op groen of rood zal springen. Er is zeker blijdschap, maar vaak is er ook angst en spanning wat aangekeken mag worden.

Dagelijks zie ik hoe alles bij elkaar komt in mijn praktijk, wat de uiterste zijn en welke gedachten en gevoelens hierbij komen kijken. Ieder verhaal is uniek net zoals ieder persoon uniek is. Echter is dit kruispunt voor iedereen hetzelfde. Gelukkig lijkt het voor de meeste mensen vanzelfsprekend te zijn dat zij op het kruispunt de juiste weg zijn ingeslagen. Sommige staan helaas heel lang op dit kruispunt en sommige worden elke keer weer terug naar dat kruispunt gestuurd als de zwangerschap mis gaat. Helaas zijn er ook mensen die een weg inslaan die men niet wenst, maar hier helaas geen keuze in hebben.

Op dit kruispunt is veel te doen, als je op dit kruispunt staat zoek dan steun. Het is moeilijk om dit kruispunt alleen over te steken. Samen kunnen we dit kruispunt onderzoeken en bekijken, ik loop graag een stukje met je mee!