Mijn hoofd heeft veel te doen deze week, er moet op verschillende gebieden van alles geregeld worden. Mijn hoofd vind ook dat dit op een bepaalde manier dient te gebeuren en ook wel meteen. Mijn perfectionist vind uiteraard dat dit uitmuntend moet. Om deze reden wegen al deze “moetjes” zwaar, ik wordt er moe van!

Mijn hart is zachter en liefdevoller, kijkt niet alleen naar de ander en alles wat nog “moet” maar ook naar mijzelf en wat ik zelf nodig heb. Als dit me overkomt dan weet ik dat ik heel even pas op de plaats kan maken en van een afstandje mag kijken wat er nu eigenlijk precies gebeurd. Moet ik dit echt allemaal doen, of leg ik mezelf dat op. Kan het ook anders, mag ik steun vragen en pak ik voor mezelf nog genoeg rust?

Ik heb veel cliënten in mijn praktijk die enorm leven in hun hoofd. Hun hoofd is zo bezig met de volgende stap in een traject of hetgeen er nog allemaal gedaan moet worden dat het gevoel er niet eens meer bij kan komen. Voelen is iets geworden alsof het iets raars is, iets spiritueels. Terwijl voelen iets heel natuurlijks is, iets waar onze voorouders mee leerde te overleven. Omdat we geen controle hebben over onze verlangens en onze wensen houden we alles maar in control en doen we er alles aan om hetgeen te bereiken daar waar ons hart ligt. Maar ons hart ligt niet mijlen ver weg, het is er al en heeft aandacht nodig. Aandacht om gehoord en gezien te worden. Om verdriet er te laten zijn, om pijn te ervaren, om vreugde te voelen en te geven en om in jezelf te geloven.

Veel cliënten hoor ik zeggen; maar hoe dan? Men weet niet eens meer hoe ze bij hun gevoel kunnen komen. Niet uitzonderlijk in een wereld waarin we veelal rationeel gestuurd worden. Soms duurt het lang voordat we de weg naar ons hart en ons gevoel weer kunnen vinden. Toch daag ik je uit om op zoek te gaan. Meditatie, mindfulness en yoga helpen hierbij, maar voordat je een hele cursus start, kan je al klein beginnen. Neem eens afstand in stilte en wees je eens bewust van je lichaam en hetgeen wat je voelt. Is dit warm, koud, drukt het ergens? Wat heeft aandacht nodig? Wat voel je nu eigenlijk? Je zal zien dat als je dit vaker oefent je steeds beter bij je gevoel kan komen.

Veel succes